Wat je zoekt, zoekt jou

Het is de titel van het nieuwe boek

van Kader Abdollah over Rumi. Wat je zoekt, zoekt jou…..Ik voel me direct aangesproken. Ik wil wel gezocht worden, maar dan moet ik dus eerst weten wat ik zelf zoek. Daar hebben we het punt. Wat is mijn ‘bestemming’? Een vraag die ik al zo lang mee draag. Begrijp me goed, ik ben niet ontevreden en ook niet van mijn padje af, maar er is altijd iets… iets onbestemds.

Betekenis van het leven

Als kleine jongen slaat de Perzische dichter en filosoof Rumi met zijn vader op de vlucht voor de strijdlustige Mongoolse overheersers. Hij reist, ontmoet mensen van andere culturen en verdiept zich in geschiedenis, filosofie, poëzie, taal, cultuur en religie. Steeds op zoek naar de betekenis van het leven. Als hij zijn leraar Shams ontmoet, gebeurt er iets bijzonders. Hij keert diep naar binnen, ervaart een verdieping van zijn geloof en vindt antwoorden op zijn vragen over het leven. Alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, zit al in je, zegt Rumi. Alles bestaat uit energie, jij en ik ook. Als je jouw energiestroom niet blokkeert met je negatieve gedachten en overtuigingen, dan is alles mogelijk en komt wat je zoekt vanzelf naar je toe.

Diepste verlangen

Portret van Kader AbdolahJaja. Makkelijk gezegd. Toen schrijver Kader Abdollah op 35-jarige leeftijd uit Iran vluchtte en niet in Amerika maar in Nederland terecht kwam, was hij ook niet gelijk dolenthousiast. Hij belandde in het Overijsselse dorpje Zalk zonder een woord Nederlands te begrijpen. Groot geworden met de poëzie van Rumi herinnerde hij zich een verhaal van een gevangen papegaai die besloot om zichzelf te bevrijden en een list verzon. Kader Abdollah verzon ook een list en nam innerlijk een besluit. Hij zou in Nederland blijven en boeken gaan schrijven in het Nederlands. Hij zou een groots schrijver worden. Denk je eens in: je bent 35 jaar en spreekt geen woord van de taal waarin je besluit boeken te schrijven. En zie nu zijn indrukwekkende oeuvre. Vanaf het moment dat hij besloot zijn diepste verlangen te volgen, vroeg hij iedereen hem zijn Nederlands te corrigeren. De dorpsbewoners hielpen hem graag en hulp kwam van alle kanten.

Stem van je ziel

Nu, ruim 30 jaar later, heeft Kader Abdollah een boek geschreven over Rumi, de dichter die acht eeuwen geleden leefde en hem en miljoenen mensen nog steeds troost en inspireert. Abdollah was net als Rumi een vluchteling die de betekenis van het leven vond door te vertrouwen zijn innerlijke vonk, de stem van zijn ziel. Om die stem te horen en te volgen, moet je uit je eigen kooi ontsnappen, net als de slimme papegaai uit het verhaal van Rumi. Uit de gevangenis breken die je zelf schept met je eigen beperkende overtuigingen, de ireeële innerlijke angsthazen en dictators die in ons hoofd wonen.

Mijn kooi

Wat je zoekt, zoekt jou als je jezelf niet blokkeert maar bevrijd waardoor alle belemmerende gedachten (vogels) kunnen wegvliegen zoals op dit schilderij.

Paradise Lost. Door Corien van der Poll, 2023.

Ook ik zat in een kooi. Zo was ik bang dat ik nooit genoeg deelnemers zou vinden voor mijn workshops. Of dat mensen het te duur zouden vinden. Of dat ik niet goed genoeg was…. En op een dag begin dit jaar nam ik een besluit en vloog uit mijn kooi. Vol overgave maakte ik een nieuwe website en zocht een geschikte ruimte voor mijn TRE-workshops. En toen gebeurde het. Ik vond zomaar een prachtige betaalbare workshopruimte heel dicht bij huis. Er verscheen een schitterend interview in de Barneveldse krant (dankjewel Freek!) en de workshops begonnen vol te stromen. Ik kon het bijna niet geloven. Alsof het naar me toe kwam. Nu zag ik het: Wat je zoekt, zoekt jou. Een diepgevoelde voldoening en tevredenheid vertelt me dat ik op het goede pad zit.

Nanette Hagedoorn

Lees ook:

TRE workshops najaar 2023

Druk-druk-druk? Blijf je maar piekeren en doorhollen? Stap uit die vicieuze cirkel en ontdek in een TRE-workshop hoe je op een eenvoudige manier je lijf weer kunt ontspannen. Waardoor de energie terugkomt, je meer plezier ervaart en makkelijker je eigen grenzen bewaakt.

TRE staat voor trauma & tension releasing exercises en is een wereldwijd gebruikte methode om jouw eigen herstelmechanisme weer te activeren. Doe je TRE, dan schudt de spanning letterlijk van je af. Je herstelt je vitaliteit, voelt weer verbinding met je lichaam en herkent stress signalen eerder in het dagelijks leven. Gun jezelf die reset en doe mee op 22 september of check hier de andere data.