Full Body Presence. Learning to listen to your body’s wisdom – Susan Scurlock-Durana

Soms gaat het allemaal vanzelf,

dan stroomt het en lijkt alles te lukken. In andere perioden lijkt het alsof je door de modder moet ploegen, is er geen inspiratie, geen energie en zit alles tegen. Dan is het tijd om weer terug te gaan naar de basis. Zelfzorg. Terug naar je lijf. Rust. Voedende activiteiten. In haar boek ‘Full Body Presence’ geeft Susan Scurlock-Durana je vijf principes die bijdragen aan volledige aanwezigheid in je lichaam, waarmee je weer terug in je kracht kan komen:

 1. Vertrouwen hebben in de aanwezigheid van voedende levensenergie
 2. Voelen van de levensenergie in je lijf
 3. Integreren van deze levensenergie door je hele systeem
 4. Je perceptie veranderen en belemmerende overtuigingen loslaten
 5. Gezonde, voedende keuzes maken in het momentlevensenergie

Je kunt vertrouwen hebben in jezelf en in anderen, maar vertrouwen op ‘het grotere geheel’ en de aanwezigheid van een ondersteunend universum, is soms een klus. Toen ik voor mijzelf begon inmiddels alweer jaren geleden, heb ik flinke stress gevoeld of ik het financieel zou redden en of ik leuke opdrachten

Krachtige vrouw bij zee en ondergaande zonzou kunnen krijgen. Dan kan het piekeren toeslaan en raak je uit je lichaam. Inmiddels durf ik erop te vertrouwen dat als ik met energie en passie een bepaalde richting in sla, er ook weer nieuwe deuren opengaan. Je vertrouwt op jezelf en zit meer in je lichaam. Dat geeft direct meer energie.

2. Ervaren van de levensenergie in je lichaam

Dit gaat over het voelen van het contact met jezelf en de verbinding met anderen. Het hoofdstuk begint met een mooi inzicht: Als je de innerlijke connectie met je levensenergie voelt als een natuurlijke staat van zijn, opent je bewustzijn en kun je een gevoel van thuiskomen ervaren, je innerlijke wijsheid te heroveren en vitaliteit en vreugde ervaren.Ook herkenbaar is dat als de connectie met jezelf is verbroken, dat angst en negativiteit de kop op kunnen steken. Het gevoel van eenzaamheid wat als gevolg daarvan ontstaat, lijkt echt, maar is slechts een illusie. Je kan nooit afgesneden zijn van het grote geheel waar we deel van uitmaken, al kan het wel zo voelen.

3. Integreren van de levensenergie in je hele systeem

Als elk deel van ons lijf in verbinding staat met de andere delen, dan kan de energie volledig stromen en zitten we in de flow. Trauma’s, stress, ziekte en uitputting zorgen voor blokkades in ons lijf en in de energiestroom. Aanwezig zijn in je hele lijf is al helend op zichzelf. Dat is ook zo mooi aan TRE. Als je helemaal in je lichaam woont, neemt je veerkracht toe en kun je beter je eigen grenzen aangeven. Hoe meer je in je lichaam woont, hoe meer toegang je hebt tot je innerlijke wijsheid. Dan word je geleid door je innerlijke kompas. Je vertrouwt op de signalen van je lichaam.

4. Je perceptie verbreden en belemmerende overtuigingen loslaten

Vaak hebben we onbewuste overtuigingen die ons tegenhouden volledig in onze kracht te staan. Zodra je uit je hoofd en in je lijf komt en luistert naar je lijf, komen er andere signalen. Het begint bij opmerken hoe je lijf voelt en daar aandacht aan schenken. De bodyscan meditatie helpt om te ontdekken waar in je lijf de innerlijke criticus ziet en waar de pijn die daarmee geassocieerd is in je lijf zit. De grondingsmeditatie (exploration 2) helpt om je lijf te vullen met levensenergie waarmee je het gebied van pijn of oordeel op een krachtige compassievolle manier kan ontmoeten. De derde meditatie is de sleutel om beperkende overtuigingen los te laten. Mooie uitspraak: ‘Zet niet je innerlijke criticus aan het stuur, maar je nieuwsgierigheid.’

5. Kiezen wat je voedt in het moment

Stel jezelf gedurende de dag regelmatig de vraag: wat voedt je op dit moment? Eenvoudig en diepgaand. Als we mensen om ons heen hebben die ons voeden, dus voor wie we liefde en compassie voelen, licht ons brein op en functioneert op zijn best. We zijn sociale wezens.  Mensen zijn gemaakt om verbonden te zijn, het is onderdeel van ons menszijn. Specifiek voor mensen die het altijd anderen naar de zin maken is dit een belangrijke punt om bij stil te staan. Hulpvragen die Susan Scurlock aanreikt om bij stil te staan:

 1. Probeer ik iedereen het naar de zin te maken, voordat ik denk aan mijn eigen behoeften?
 2. Heb ik soms moeite om te weten wat ik nodig heb, wat mij voedt en vult?
 3. Ben ik altijd aan het rondrennen met weinig tijd voor mezelf?
 4. Is zelfzorg, als ik eraan toekom, het laatste op de lijst na de zorg voor anderen, kinderen, mijn huisdier e.d.?
 5. Heb ik een beperkend geloof wat zegt dat zorgen voor mezelf is egoïstisch?

Als dit herkenbaar is, kun je:

 1. De bodyscan en de grondingsmeditatie doen die bij het boek worden bijgeleverd.
 2. Bijhouden (schrijven) wat je van binnen ervaart, opmerkt aan gevoel en emotie en specifiek welke beperkende overtuigingen je kunt ontdekken.
 3. Opmerken welke gebieden in je lijf niet levendig zijn of pijnlijk of gevoelloos zijn als je jezelf vragen stelt over het pleasen van anderen. Vaak komen er sensaties in de botten.
 4. Meditatie nummer drie uit het boek gebruiken om de geblokkeerde plek in je lijf zo liefdevol mogelijk aan te raken.

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere manieren om in je lijf en in je kracht te komen, zoals wandelen, dansen, ademoefeningen, Qikung en TRE. Kies vooral dat wat bij jou past.

Nanette Hagedoorn

Titel: Full Body Presence. Learning to Listen to Your Body’s Wisdom Cover van Full Body Presence met mensfiguur.
Auteur: Susan Scurlock – Durana
Uitgeverij:NEWW
ISBN: 9781577318606
Taal: Engels
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 198
Verschijningsdatum: 2010

Lees ook:

Wat je zoekt, zoekt jou

Het is de titel van het nieuwe boek van Kader Abdollah over Rumi. Wat je zoekt, zoekt jou.....Ik voel me direct aangesproken. Ik wil wel gezocht...

Lees meer

TRE workshops najaar 2023

Druk-druk-druk? Blijf je maar piekeren en doorhollen? Stap uit die vicieuze cirkel en ontdek in een TRE-workshop hoe je op een eenvoudige manier je lijf weer kunt ontspannen. Waardoor de energie terugkomt, je meer plezier ervaart en makkelijker je eigen grenzen bewaakt.

TRE staat voor trauma & tension releasing exercises en is een wereldwijd gebruikte methode om jouw eigen herstelmechanisme weer te activeren. Doe je TRE, dan schudt de spanning letterlijk van je af. Je herstelt je vitaliteit, voelt weer verbinding met je lichaam en herkent stress signalen eerder in het dagelijks leven. Gun jezelf die reset en doe mee op 22 september of check hier de andere data.